CAPEZIO - Balettcipő, spicc cipő, tánccipő, balett ruha és balett szoknya

Tánccipő, sztepp cipő, karaktercipő, latin cipő

 

Tánccipő

Nem tudod, milyen sarkú tánccipőben lenne kényelmes tangózni? Érdemes alaposan körbenézni a boltok kínálatában, és kipróbálni, hogy az általad választott tánchoz milyen lábbeli dukál. Ha szereted a lábad, nem kínzod feleslegesen. Először is felejtsd el az utcai cipődet, az nem táncra való, nem tesz jót a lábadnak, ráadásul nem tanulod meg tisztességesen az általad választott tánc technikáját. A táncteremben suhanni kell, erre pedig a legjobb választás egy profi, bőrtalpú tánccipő. Mivel rengeteg mozgást kell kibírniuk, ütést pedig elnyelniük, egyszerre kell rugalmasnak és stabilnak lenniük. Ez mindegyikre igaz, jelentősebb eltérés általában a sarkaknál van vagy a pántoknál.

Karaktercipő

A karaktercipő kifejezés szinte mindegyik tánccipőre ráhúzható, hiszen az egyes táncok sajátos karakterrel bírnak. A színpadon például egy táncos darabnál nélkülözhetetlen kellék a jó karaktercipő, de nem viheti el a néző figyelmét, ezért általában fekete vagy testszínű. Utóbbi már csak azért is jó választás, mert nyújtja a lábat optikailag.

Sztepp cipő

A fekete szín a sztepp cipőre is nagyon jellemző, a nők többnyire Oxford típust hordanak kisebb, szélesebb sarokkal és fűzővel. A fazon persze attól is függ, hogy hány csavarral rögzítik a fémlemezeket a talphoz, ami a különböző hangzást okozza. Fontos, hogy vásárláskor azt a zoknit vagy harisnyát vidd magaddal, amiben amúgy is táncolnál, sokat segít a végső döntésben. A tánccipő legyen kényelmes, pont megfelelő méretű, ne libegjen, de ne is szorítson, felesleges elszorítani a vérkeringést.

Salsa cipő

A méretezés a többi fajtánál is ugyanúgy alakul, bár egyes szélsőséges esetekben a táncosok azt preferálják, ha a salsa cipőből kicsit kilóg az ujj, hogy közvetlen érintkezésben legyenek a padlóval. Ha szexi, magas sarkú szandálként képzeljük el a salsa vagy latin cipőt, nem járunk messze az igazságtól.

Latin tánccipő

Persze nem egy egyszerű, színes, nyitott szandálról van szó, hanem egy speciálisan párnázott tánccipőről, aminek szélesedő sarka van. A salsa-nál vagy más latin táncoknál ugyanis a táncosok inkább a talppárnát használják a sarkak helyett, ezért fontos, hogy megfelelő legyen a tartás és stabilitás.

Tangó cipő

Ezzel szemben a tangó cipőnél, így a standard tánccipőnél is a sarokrész van jobban megerősítve, középre pozícionálva, mivel rengeteg a hátrairányuló mozgás. A magasabb sarok – akárcsak a latinnál – itt is a hajlásokat segíti, nem beszélve az esztétikumról, az orrész – szemben például a salsa cipővel – zárt. Persze aki nem bírja a túl magas sarkat, olyan válasszon, amiben kényelmesen tud táncolni. A tipikus standard tánccipő testszínű szatén, de természetesen a ruha színe is diktálhatja az árnyalat kiválasztását.

S ha már anyag, akkor tisztítás. A szatén felső és a velúr talp külön-külön is ápolást igényelnek, együtt pedig még inkább. A szatént óvatosan tisztítsuk szivaccsal, éjszakára hagyjuk megszáradni. A velúrt rendszeresen fésüljük puha szálú kefével, hogy minél tovább megőrizze bársonyos jellegét. A keményebb bőrt pedig szilikon tartalmú olajjal ápoljuk, amellyel a töréseket lehet megelőzni. 

 

<<< vissza Capezio Tánckellék Budapest főoldal

.